Európai Uniós TB Kártya

By on 2012 június 26
EU healthcard

Mindenkinek, aki Magyaroszágról az Európai Uniós tagországok bármelyikébe utazik, mégha csak egy rövid vakációra is,  javasoljuk az Európai Egészségbiztosítási kártya kiváltását, hiszen a sürgős, ambuláns külföldi orvosi ellátás, beavatkozás díját, bizonyos mértékig vagy teljes egészében a magyar állam egészségbiztosítási rendszere fedezi. Ebből kifolyólag csak az jogosult az EU-s egászségbiztosítási kártya igénylésére és használatára, aki érvényes magyar TB kártyával rendelkezik. Az Európai Egészségbiztosítási kártyát külföldre való utazásunk előtt pár héttel érdemes személyesen vagy írásban megigényelni a lakhelyünkhöz tartozó Kormányhivatalok Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerveinek ügyfélszolgálatán. A hivatalok listájából kiválasztva bővebben tájékozódhat a nyitvatartásról és az ügyintézés pontos menetéről.  A Európai Egészségbiztosítási kártya teljesen díjmentes és a kiállítástól számított 36 hónapig érvényes. A kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást.

Abban az esetben, ha a kártyabirtokos magyarországi egészségbiztosítási jogosultsága a kártyán feltüntetett érvényességi idő alatt (pl. külföldre költözés miatt) megszűnik, a kártyát haladéktalanul vissza kell szolgáltatni az azt kiállító Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervnek és abban az országban újra lehet igényelni, ahol az új lakhellyel rendelkezik.

Amennyiben tartósan valamely Európai Uniós tagországban kíván valaki élni és dolgozni, abban az esetben az uniós munkavállalóra kizárólag annak a tagállamnak a szociális biztonsági jogszabályai vonatkoznak, ahol a kereső tevékenységét végzi, azaz kizárólag ott köteles járulékfizetésre és a főszabály szerint, csak abban a tagállamban lehet biztosított. Ennek értelmében egy személy csak egy országban rendelkezhet társadalombiztosítással, és ebből kifolyólag a külföldi TB kártyának megszerzése után, bejelentési kötelezettségünk van az OEP-nek, mert senki nem lehet egyszerre két tagállamban biztosított. Az Európai Uniós Egészségbiztosítási kártya mindíg annak az adott országnak az Egészségbiztosítási rendszerén keresztül igényelhető, ahol biztosítva vagyunk és ahol a egészségügyi járulékokat fizetjük.

Aki angliai lakhellyel rendelkezik és érvényes TB kártyája van, melynek neve National Insurance Card (NI card) pontosan ugyanilyen módon kell eljárnia, csak ez esetben, az angol állam Egészségbiztosítási rendszeréhez a National Health Service (NHS-hez) kell benyújtania az Európai Egészségbiztosítási kártya igénylést. Az Európai kártya neve European Health Insurance Card, rövidítve EHIC.

Tapasztalatunk alapján, Angliában az EHIC igénylése nagyon egyszerűen és gyorsan történik, amit az NHS internetes oldalán keresztül egy adatlap kitöltése és a kártyára való jogosultságunk elbírálása után, egy héten belül, angliai lakhelyünkre postáznak ki.

Apple                               Android                            Windows

qr code appleqr code android

qr code windows

Az okostelefonokra letölthető Európai Egészségbiztosítási kártya alkalmazás qr kódjai.

Rólunk admin

Hagyj üzenetet

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>